Onlangs was ik met mijn twee kinderen (5) en (3) bij de kindercarnaval hier in het dorp. Het is hier een groots gebeuren! Je zou het niet zeggen voor zo’n dorp als Vaassen maar met een vereniging en ledenlijst van maar liefst 2000 leden is zij de grootste van Nederland. Ik ben zelf totaal niet opgegroeid met carnaval maar toen ik mijn vriend leerde kennen veranderde dat in één klap. Hij heeft nogal een betrokken rol bij het hele gebeuren. Dat houdt onder andere in dat al weken van te voren van alles geregeld en er veel vergaderd moet worden. Waarna vervolgens de week voor het hele gebeuren wordt begonnen met opbouwen en hij dan vanaf vrijdagavond tot en met woensdag onder de pannen is, omdat hij tijdens de hele carnaval verantwoordelijk is voor de begeleiding van prins en prinses. Slapen doet hij wel thuis maar verder is het overdag en ‘s avonds een vol programma.
Niet zo gek dus dat onze dochter bij aankomst van de kindercarnavalmiddag nogal van slag is. Het doet mij er even aan herinneren hoe spannend het allemaal eigenlijk is voor haar. Ze kan dan geen kant op met haar emoties. Het is spannend zo’n kindermiddag, maar ook de emoties dat het zo’n gekke week is speelt mee. Papa is veel weg, zelf ging ze uit logeren bij opa en oma, optocht kijken en vervolgens verkleed en wel naar een enorm podium met veel licht en geluidseffecten naar een optreden van Juul en Julia kijken. Heel veel andere bekende kindjes die verkleed zijn. Alles is zoooo leuk en zoooo spannend. Waar moet je dan heen met je emoties? Voor gevoelige kinderen zijn dit situaties die herkenbaar zijn. 1 op de 5 mensen is hooggevoelig (hsp). Inmiddels is er al enorm veel over geschreven. Elaine Aaron was grondlegster van dit fenomeen. Vandaag de dag is er op wetenschappelijk gebied al veel meer over aangetoond. Zelf word ik daar erg blij van. Helaas wordt er soms nog steeds een beetje vreemd tegen hsp aangekeken. Maar als je beter weet wat het inhoudt wordt het allemaal al snel een stuk helderder. Hsp heeft alles te maken met een diepere verwerking van prikkels. Waar veel mensen een filter hebben, die alle binnenkomende prikkels (zoals bijv licht, geluid, geur) filteren, missen hsp-ers deze filter vaak. Hun zenuwstelsel is door al deze prikkels sneller overbelast en daardoor ontstaat de situatie van overprikkeling, moeheid of jezelf af willen sluiten (indien dit lukt). Het mooie van de wetenschappelijke kant hiervan vindt ik dat door middel van hersenscans te zien is dat bij een simpele opdracht, uitgevoerd door hsp-ers en niet hsp-ers, er te zien is dat bij hsp-ers meer gebieden in de hersenen meewerken. Er vindt dus een diepere prikkelverwerking plaats. Meerdere gebieden bemoeien zich dus met het uitvoeren van de opdracht. Dit onderzoek is trouwens na te lezen in een boek van Elke van Hoof die de wetenschappelijke kant van hsp heel helder weer te verwoorden.
Hsp is dus gewoon niks geks maar hsp is oké! Wat er bij mijn dochter gebeurde was puur overprikkeling. Zo gevoelig voor alle prikkels, met als gevolg een diepe verwerking hiervan waardoor er niets anders opzat dan huilen. Dat is oké. Een vorm van ontprikkelen. (Later in een ander blog meer over ontprikkeltips).
Hsp is er trouwens in twee varianten. Het introverte type en het extraverte type. Ongeveer 70% is het introverte type. De overige 30% het extraverte type. Introverte types kiezen er eerder voor zich af te sluiten van prikkels. Extraverte types hebben de drang de prikkels op te blijven zoeken omdat ze van nature van sensatie houden. Dat maakt het moeilijk want wat als je twee poppetjes op je schouder hebt zitten. Waarbij de ene zegt: “je hebt rust nodig” en de andere zegt “oow het is te leuk om te stoppen!” Dan kom je uiteindelijk in conflict met je eigen emoties. Omdat je vaak je eigen grens over gaat. De drang om sensatie te beleven is vaak groter dan voor de rust te kiezen, met als gevolg veel momenten van overprikkeling. Dit type moet echt leren optijd op de rem te gaan staan. Door het avontuurlijke gedrag is dit type ook moeilijker te herkennen. Maar door een emmer die om de haverklap vol zit, worden deze kinderen helaas vaak bestempeld als ongehoorzaam of brutaal. Voor het kind zelf overigens ook een hele opgave als ‘hooggevoelig’ en ‘strongwilled’ persoontje om op de juiste manier met je gevoelens om te leren gaan en voor ouders een opgave om dit te begeleiden. Het begint hier allemaal met jezelf inlezen over dit onderwerp. Er is veel op inernet over te lezen en er zijn goede boeken over geschreven. Onder andere door Janneke van Olphen en Elke van Hoof. Wil je er meer over weten lekker lezen dus! Hsp is oké!
© Copyright 1miljoensterren | Gemaakt door merkelijk waar